Jak a kdy vznikla moderní kuchyně?

Od kdy můžeme kuchyně nazývat „moderními“? Co přispělo k největší změně v kuchyních a jak kuchyně vypadaly v době, kdy ještě nebyl k dispozici plyn, natož elektřina? Podívejte se, jak se naše nejoblíbenější místnost vyvíjela v posledních stoletích do podoby, jak ji známe dnes.

Za vše může starý sporák

Historikové za moderní dějiny označují události od roku 1789 (Velká francouzská revoluce). A také počátky moderní kuchyně se datují do podobné doby. Za nejdůležitější milník můžeme považovat představení prvního modelu sporáku. Za ním nestál nikdo jiný než Benjamin Franklin. Jeden z otců zakladatelů, který stál u zrodu Spojených států amerických, se kromě diplomacie a politiky věnoval také vědě a inovacím. Franklin má na svém kontě mnoho důležitých vynálezů, je mu přisuzován vynález bleskosvodu a díky němu máme bifokální brýle. To, co nás ale nejvíce zajímá, je tzv. „Franklin stove“ neboli Franklinův sporák. Benjamin Franklin jej představil v roce 1740 a ačkoliv byl tento model sporáku určen spíše pro vyhřívání místností, maximálně pro ohřev jídla, nikoliv pro jeho vaření, můžeme říci, že právě on je základním kamenem moderní kuchyně.

Pokud byste někdy zavítali do New Yorku a rozhodli se navštívit MET, tedy Metropolitní muzeum umění, můžete si Franklinův sporák prohlédnout na vlastní oči. Zdobená kovová skříň se složitým labyrintem jako řešením vedení tepla určitě stojí za to!

Kuchyně severu proti kuchyním jihu

Jak vlastně v této době vypadala kuchyně v zemi, která se brzy bude nazývat Spojené státy americké? Je zajímavé, že mezi kuchyněmi v severní části země a těmi na jihu byly opravdu veliké rozdíly. Kolonizace území severní Ameriky silně ovlivnila i podobu obydlí, a to včetně kuchyně. Na severu se dlouho lidé dlouho drželi tradic, které si přivezli z Evropy. Zdejší kuchyně se proto od těch evropských nijak výrazně nelišily. Kuchyně byla součástí obytných prostor a měla podobu ohniště umístěného v rohu místnosti. Nad ohništěm byl zavěšený hrnec, ve kterém se vařilo.

Postupem času se i zde kuchyně začala oddělovat od zbytku obydlí, dole na jihu ale k tomuto řešení přistoupili mnohem dříve. Na vině bylo především teplé klima, které způsobovalo, že v kuchyni, kde se vařilo, bylo kvůli vedru k nevydržení. Obytná budova, často velmi reprezentativní, byla proto od kuchyňských prostor oddělena od začátku. A kvůli náročným podmínkám zde práci vykonávali otroci.

Jak ovlivnila vzhled kuchyně Průmyslová revoluce?

Průmyslová revoluce změnila život tehdejších obyvatel po celém světě v mnoha oblastech. Zpočátku se v kuchyních stále využíval oheň, na vaření se ale začaly používat kotle, které uměly energii ohně efektivně usměrnit a práce s nimi byla mnohem jednodušší a bezpečnější. Sporák Benjamina Franklina vaření v kuchyni nijak neusnadnil, naštěstí se ale jiný Benjamin, tentokrát Thompson, rozhodl jej vylepšit. Někdy okolo roku 1800 se na trh v Anglii dostává model sporáku, který již umožňuje také vaření. Prvotní nadšení anglických hospodyněk ale vystřídalo nemalé zklamání, neboť Thompsonův model byl stejně nepoužitelný jako ten Franklinův: byl totiž příliš velký. Hodil se pro velké kuchyně, a do normálních domácností se jednoduše nevešel. Kuchařky si na první opravdu použitelný model sporáku musely ještě dalších 30 let počkat.

Vrátíme se opět do USA, kde v roce 1834 představil svůj návrh moderního sporáku Philo Stewart. Stewart byl obchodník, který se vynálezy tolik nezabýval, přesto jeho návrh změnil život mnoha žen nejen v USA. Jeho litinový sporák na dřevo, známý jako Oberlinův sporák, byl dostatečně malý pro domácí použití a především mnohem účinnější než krb a předchozí modely. Jídlo se v něm uvařilo za do té doby rekordní čas a jeho sporák navíc odolával teplotním výkyvům, takže vydržel mnohem déle. Není divu, že si jej v následujících desetiletích pořídilo téměř 100 000 domácností.

Konkrétní podoba moderní kuchyně zůstává od 19. století stále stejná a je to právě sporák, který přispíval k těm nejvýraznějším změnám. Kuchyně se ve velkých sídlech přesouvaly do přízemí a pracovali v nich sluhové. Kuchyně v menších domácnostech se od těch současných příliš nelišily.

Za další vývoj mohou obavy z klimatických změn

Možná máte pocit, že znečišťování životního prostředí a klimatická změna jsou témata, která se probírají teprve ve 21. století, či od konce toho 20. Pravdou ale je, že si jich byli vědomi už lidé ve století 19. a právě kvůli obavám z klimatických změn, znečištění ovzduší či odlesňování se začaly vymýšlet „nové“ zdroje tepla. Uhlí a dřevo postupně nahrazoval plyn. Plynové sporáky ale měly v moderních kuchyních i další důležitou úlohu: byly mnohem menší, lehčí a snáze se s nimi pracovalo. Postupem času tyto sporáky nahradily starší typy ve všech domácnostech, zejména v době plynofikace, kdy se plyn začal využívat také ve veřejném osvětlení a kdy byl dostupnější.

Plynový sporák byl postupně nahrazován elektrickým. Obavy z elektřiny ale start těmto moderním zařízením příliš neulehčily a k úplnému nahrazení plynu elektřinou nedošlo vlastně nikdy. I dnes si můžeme pořídit sporáky jak na plyn, tak na elektřinu, a záleží na každém z nás, čemu dáme přednost.

Jaká je vaše oblíbená moderní kuchyně?

Díky moderním vynálezům si můžeme vychutnat pohodlnou přípravu pokrmů i v našich vlastních kuchyních. Ať už máte raději plyn, nebo elektřinu, v moderní kuchyni, jakou najdete v NEBO (www.nebo.cz), vás bude vaření neskutečně bavit. A až se budete ve své nové moderní kuchyni pohybovat, zkuste si vzpomenout na slavné vynálezy, kterým vděčíme za její současnou podobu. Moderní kuchyně stále podléhá nejnovějším trendům, ty se ale odráží spíše v drobnostech: to hlavní stále zůstává stejné. A stejná zůstává také naše láska k moderním kuchyním!

Zdroj obrázku: https://picryl.com/

Kontaktní formulář

Vyplňte svůj kontakt a my se Vám ozveme! Vytvoříme nabídku přímo pro Vás na míru!

Kontaktní formulář

Naše nabídka

crossmenu