Jaké barvy sluší vaší kuchyni?

Každá kuchyň je jiná a každý máme odlišný vkus. Jestliže váháte, jakou zvolit barvu kuchyňské linky či jakou barvou vymalovat nebo obložit kuchyň, přečtěte si několik praktických tipů, které vám výběr usnadní. V kuchyni s vhodně zvolenými barvami se budete cítit dobře a lahodné pokrmy se vám zde budou připravovat skoro samy!

Pracujte s prostorem kuchyně

Při plánování vhodných barev kuchyňské linky či obložení nebo stěn byste měli v první řadě dbát na to, jaký prostor máte k dispozici. Tmavé barvy se hodí spíše do větších kuchyní, protože je dokážou zútulnit. Malé kuchyně jsou s použitím tmavých barev opticky ještě menší a mohly by působit stísněně. Dále záleží také na množství přírodního světla, které do kuchyně přes den svítí. Jestliže ho není příliš moc, kuchyň vám pomohou rozzářit světlé odstíny barev. Nezapomeňte, že barva stěn či obkladů se dá změnit poměrně snadno, zatímco kuchyňská linka s vámi vydrží i několik desítek let. Předem si tedy promyslete zejména její barvu a zbytek kuchyně už snadno vyladíte.

Nebojte se experimentovat

Kuchyň, stejně jako jídla v ní připravená, by měla být zábavná a vzrušující. Majitelé větších a prostornějších kuchyní si mohou dovolit experimentovat o něco více, protože i extravagantní barvy se ve velkém prostoru ztratí a příjemně splynou s okolím. U malých kuchyní je skvělým řešením neutrální barva kuchyňské linky, jako je bílá či šedá, která se dá zkombinovat s jakýmikoliv barvami stěn či obkladů. A pokud si nejste příliš jistí, zda se vám do experimentování chce, nebo naopak víte, že se váš vkus hodně proměňuje a co se vám líbí teď, se vám nejspíš nebude líbit za měsíc, experimentujte s pomocí doplňků. Ty můžete snadno obměňovat a vaše kuchyň tak bude pokaždé vypadat úplně jinak.

Pozvěte si do kuchyně přírodu

Ať už zařizujete kuchyni v rodinném domě někde na klidném okraji města, nebo v panelákovém bytě v centru, dostat do ní přírodu a zeleň není vůbec těžké. Můžete pěstovat vlastní bylinky na parapetu okna a mít tak kdykoliv po ruce čerstvou várku. Ze všeho nejlepší způsob je ale dřevo, ať už přímo samotný oblíbený materiál, a nebo jeho dekor. Dřevo se těší velké oblibě, je pevné, odolné a vydrží opravdu dlouho. Navíc nádherně vypadá a každý kousek je zcela jedinečný. Dřevo existuje v mnoha barvách od bílé přes šedou a hnědou až po červenou či skoro černou. Velmi trendy je pak kombinace dřevěného obložení s černou nebo tmavě či světle šedou kuchyňskou linkou. Taková kombinace se jen tak neomrzí!

Teplé versus studené odstíny

Barvy dělíme do dvou skupin, na teplé a studené. I to má při plánování barevného provedení kuchyně svou důležitost. Záleží totiž na tom, jak se s danou barvou budou kombinovat ostatní části kuchyně včetně spotřebičů apod. Studené odstíny, mezi které patří například bílá nebo modrá, by se totiž neměly kombinovat se studenými materiály, jakými je třeba nerez. Taková kuchyně by potom byla až příliš studená, nepříjemná, neosobní a nemuseli byste se v ní cítit dobře. Vybrat vhodnou barvu kuchyňské linky je skoro věda a rozhodně tento výběr nepodceňujte. Zvažte dopředu, jak bude vaše kuchyň vypadat, jaké dekorace, doplňky, spotřebiče a další příslušenství v ní bude a podle toho vybírejte kuchyňskou linku a její barevné variace.

Každá barva na nás působí jinak

Podle barevné teorie neboli chromoterapie v nás určité barvy vyvolávají konkrétní pocity a emoce. Toho se využívá v různých odvětvích a měli bychom na to myslet i při plánování barevného provedení naší kuchyně. V kuchyni bychom se měli cítit svěže a plní energie, ale i klidně, příjemně a hlavně plní chuti do vaření. Máte-li kuchyň spojenou s jídelnou nebo místem pro stolování, je vhodné, když zvolené barvy podpoří také chuť k jídlu. A jak na nás jednotlivé barvy působí?

  • Bílá: čistá a elegantní barva, která působí vzdušně a lehce, uklidňuje a přináší klid.
  • Černá, šedá: černá je velmi elegantní a působí vznešeně, šedá podporuje relaxaci a pokoj.
  • Červená: povzbuzuje a oživuje, vnáší do prostoru dynamiku, akci a vzrušení.
  • Modrá: tlumí chuť k jídlu, uklidňuje a zároveň nabíjí energií, je vzdušná.
  • Zelená: tato barva je spojována s přírodou, je svěží a čistá a vytváří příjemnou atmosféru.
  • Žlutá, oranžová: teplé barvy, které jsou pozitivní, přináší dobrou náladu a chuť k jídlu.

Jen na barvě nezáleží aneb lesk, mat, úchytky, nebo bez?

Už máte vybranou barvu kuchyňské linky, obkladů za ní i dalších stěn. U kuchyňské linky to ale výběrem barevného provedení rozhodně nekončí. Estetika je totiž jedna věc, praktická stránka ta druhá. Promyslete si, zda vám bude vyhovovat lesklé, či spíše matné provedení. Lesklá kuchyňská linka působí elegantně, moderně a prostor krásně prozáří. Je proto velmi vhodná do menších a tmavších kuchyní. Na kuchyňské lince s matnou úpravou jsou ale méně vidět nečistoty, její údržba je výrazně snadnější a její vzhled je spíše decentnější. Co se týče úchytek, tady záleží jen a pouze na vašem pohodlí. Bezúchytkové kuchyně jsou moderní a trendy, kuchyňská linka je krásně sjednocená a nic ji nenarušuje. Úprava s úchytkami je tradiční a klasická a někdo na ně nedá prostě dopustit.

Jak moc byste se měli řídit trendy?

Trendy jsou velmi proměnlivé, a tak s nimi buďte raději opatrní. Na prvním místě by mělo být to, co se vám líbí, a ne to, co teď zrovna „letí“. Některé designy jsou ale nesmrtelné. Moderní černá nebo šedá kuchyňská linka s dřevěným obložením je nestárnoucí klasika, která vás nezklame ani za 10 let. NEBO kuchyně (www.nebo.cz) nabízí nádherné moderní kuchyně, z kterých si vybere opravdu každý. Najdete zde varianty s úchytkami i bez a fantazii se meze nekladou. Těšit se také můžete na další inspirativní články o moderních kuchyních a nejnovějších trendech, které vám pomohou vytvořit si z kuchyně své nejoblíbenější místo!

Jaké barvy sluší vaší kuchyni?

Kontaktní formulář

Vyplňte svůj kontakt a my se Vám ozveme! Vytvoříme nabídku přímo pro Vás na míru!

Kontaktní formulář

Naše nabídka

crossmenu